Az ősz ezen értékes gyümölcse az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, már az ősi egyiptomi falfestményeken látható, hogy kedvelt csemege volt nem csak a gyümölcs, hanem a belőle készített ital is. Magyarország területén többezer éves hagyománya van a szőlőtermesztésnek, erről az ásatások során előkerült szőlőlevél lenyomatok és tárgyi ábrázolások is tanúskodnak.
200 kg szőlőből körülbelül 15 kg szőlőmagot lehet kinyerni, majd kíméletes hidegen sajtolással legfeljebb egy liter szőlőmagolaj állítható elő belőle.
A szőlőmagolaj érett szőlőszemek magvából készül, és linolénsav tartalmával tűnik ki. Zöldessárga színű, jellegzetes illatú, mely a feldolgozott szőlőéhez hasonlít. Az E-vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik. A szőlőmagvak gazdagok procyanidinokban. Ezek a flavonoidokhoz tartoznak, amelyek az anthociánokkal (aromaanyagok) állnak rokonságban. A procianidin a C- és B-vitamin, valamint a béta-karotin mellett ma a legismertebb gyökfogó, tehát antioxidáns.
A haj egészségének a megőrzése szempontjából a növényi olajok kimondottan nagy jelentőségűek, felhasználási lehetőségeire a szépségipar is felfigyelt. A szőlőmagolaj jótékony hatásai között ritkábban említik, hogy jót tesz a bőr, a haj egészségének is. Ez a nagyon értékes, hatékony növényi olaj megoldást kínálhat hajhullás, korpásodás, hajvékonyodás, vagy száraz haj esetén, mivel a benne található linolénsav stimulálhatja a haj növekedését.
Az olaj flavonoidokat is tartalmaz, ezek erős antioxidánsok, hozzájárulhatnak az egészséges, dús és lágy hajkoronához, hogy a fejbőr megfelelően tudjon lélegezni, a vérellátás/vérkeringés visszaállhasson az optimálisabb szintjére. A hajas fejbőrön elmasszírozott szőlőmagolaj segítheti a hajhagymák regenerálódását. Hajvégápolóként, töredezett hajra is eredményesen használható.